21 Aralık 2009 Pazartesi

Hayatı okumak için Fotoğraf Notları


Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi'nden yeni, bağımsız, tüm derdi dünyayı anlamak ve anlatmak olan bir foto-röportaj dergisi


Taraf Pazar ekinde 27 Aralık 2009'da yayımlandı


'Ben, fotoğrafçılıkla ilgili açıklama yapmaya çalışmıyorum. Dünyada olup bitenlerle ilgili açıklama yapmak için fotoğrafı kullanmaya çalışıyorum'. Basın fotoğrafçılığının efsane ismi, Robert Capa Ödülü ve World Press gibi büyük ödüllerin sahibi James Nachtwey'in bu cümlesi Galata Fotoğrafhanesi'nin taptaze yayını Fotoğraf Notları dergisinin Aralık 2009'da çıkan ilk sayısını karıştıran okur tarafından sık sık hatırlanmalı. Neden mi, çünkü Fotoğraf Notları'nın derdi de, ünlü fotoğrafçının yukarıda andığımız cümlesinde anlatılandan pek farklı değil.
'Anlamak ve Anlatabilmek için Foto-Röportaj' sloganıyla yola koyulan Fotoğraf Notları aslında bir 'fotoğraf dergisi' olmaktan çok, kendi gündemini oluşturan, fotoğraflı bir haber mecrası kıvamında.

Ve bu noktadan hareketle, hak sorunları yaşayanların, dışlananların ,gündemin belli bir bakış açısında tutulanların, temsiliyet sorunu yaşayanların hikayelerini anlatacak yeni ve bağımsız bir haber mecrası olma derdini taşıyor Dergi bu tavrı özellikle tercih ediyor çünkü yaygın medya kanallarının yaptığı gibi gündemin peşinden koşup kendini tekrarlamak istemiyor. Bunun yerine, görüş sahasına pek de girmeyen konuların üzerine giderek, kitlesel ilgiden uzak kalmış ya da bırakılmış olanları sayfalarına taşıma gibi bir tercihi gerçekleştiriyor.

Derginin yayın yönetmeni, aynı zamanda basın fotoğrafçılığına uzun yıllar hem muhabir hem de eğitmen olarak emek vermiş isimlerden biri olan Yücel Tunca, televizyon ve digital medyanın ipleri ele geçirdiği günümüz medya ortamında foto- röportajın hala üzerinde durulmayı fazlasıyla hak eden bir tür olduğu görüşünde.

'Yazıyla barışık, kendine değil anlattığı hikayeye işaret eden foto röportajları yaygın mecrada çok da fazla görmüyoruz.
Oysa bir haberi etkili ve kapsamlı biçimde vermenin , bir durumun detaylarında gezinmenin, fikir oluşturmanın güçlü bir yolu olarak uzun yıllar bu bereketli toprakları seçmişti foto-röportaj. Ve sonra televizyon icat olundu. Basın fotoğrafçılığının 'seksi yılları' geride kaldı.

Foto-röportaj dikkat çekici, uyarıcı, bilgilendirici, harekete geçirici özellikleriyle henüz tüketilmiş olmamasına rağmen saniyede 24 kare akan
hareketli görüntünün göz alıcı büyüsüne bir süreliğine yenik düştü...Son yıllarda ise foto-röportaj gazete ve dergilerin değil de elektronik sayfaların yeniden hatırladığı bir olanak olarak gündeme gelmeye başladı. Multimedya adıyla daha çağdaş bir versiyonla sunulmaya başlandı'.

Fotoğraf Notları işte bu ortamda, kağıtla ilişkisini henüz koparmak istemeyenler için yayınlanan bir dergi. Hatta adından da hareketle, bir çeşit yaşadığımız zamana, dünyaya, insanlara dair düşülmüş mutevazı notlardan oluşan bir anımsatıcı. Tunca'nın deyişiyle 'görüntüyü parlatmamak' adına cilalı kağıt kullanmamayı bir tavır olarak benimseyen Fotoğraf Notları 'anlatıcı'ların yani fotoğraf çekenlerin getirdiği foto-hikayelerini kolektif bir anlayışla dolaşıma ve paylaşıma açarak hayatı başka bir akılla okumayı öneriyor.

Fotoğraf Notları'nın ilk sayısında altı dosya-hikayeye yer verilmiş. Bu hikayeler arasında Reuters foto muhabiri Murad Sezer'in İstanbul'da geçen Eylül'de yaşanan sel sırasında çektiği fotoğraflar, selin gerçekten doğal bir afet mi olduğunu sorgularken NarPhotos'tan Hüsamettin Bahçe'nin Güney Kurdistan'da yaşayan Ezidiler'i konu alan dosyası farklı kültürlere tahammülsüzlüğün yükseldiği bu dönemde 'öteki'leştirdiğimizi anlama çabası olarak dikkat çekici. NarPhotos üyesi Saner Şen'in kot taşlama işçilerinin ölümcül mesaisini konu alan 'Silikosis' adlı dosyası ise Bingöl'ün Taşlıçay köyüne uzanarak işsizliğin ölüm-kalım mücadelesine dönüşebilecek dramını fotoğraflıyor.

Fotoğraf Notları'nda dikkat çeken bir başka dosya da, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi'nin eğitimlerine katılan genç bir ekibin hazırladığı Dolapdere Bitpazarı foto-röportajı. Bu sayede dergi, Fotoğraf Akademisi'nin eğitimlerine katılanlar için çalışmalarını paylaşabilecekleri bir platforma dönüşmüş oluyor.

Pelin Durtaş, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan, Murat Yaykın, Vedat Ateş ve Yücel Tunca gibi belgesel fotoğrafçılar ve fotoğraf eğitmenlerinden oluşan bir yazı ekibinin çıkardığı Fotoğraf Notları biraz yaratacağı etki biraz da olanaklara bağlı olarak şimdilik her üç ayda bir meraklısıyla buluşacak. Okurların kendi foto-röportajlarını da iletebilecekleri dergiyi 'nereden buluruz' veya ' nasıl abone oluruz' diyenler için web adresi:www.fotografakademisi.org