1 Mayıs 2008 Perşembe

Şimdi Ege'de olmak vardı...
















Yolu Dikili tarafına düşenler bilir, bu bölge dünyanın en eski termal kaplıcalarının bulunduğu ünlü Bergama Asklepion bölgesi sınırları içinde şirin, sevimli bir kasabadır. Dikili, denizi, güneşi, kumsalları ile sanırım Türkiye kıyı coğrafyasının el değmemiş nadir bölgelerinden biri.

Bu sevimli kasabayı sadece güneşi ve denizi için değil, aynı zamanda sıcak su banyoları için de mutlaka ziyaret etmeniz gerek.

Bu coğrafya gerçekten inanılmaz. İki-üç bin yıl önce Bergama'da bulunan antik Asklepion'da dünyanın ilk akıl hastanesi ve fizik tedavi hastanesi varmış. Aynı zamanda Allianoi de (yukarıdaki fotoğrafta Allianoi'nin simgesi olan bir kadın heykeli var) kaplıca olarak kullanılmış. Şimdilerde yapılan baraj nedeniyle (cahil ve yetkisiz yetkililer yine iş başında !) sular altında kalma tehlikesi olan bu bölgede aynı zamanda Kleopatra Güzellik Ilıcası da yer alıyor.

Türkiye’nin tarihi ve doğal güzellikleri birer birer yok edilirken, bize de ne acıdır ki bu inanılmaz talanın seyircisi olmak kalıyor. Belki çocuklarımızın asla göremeyeceği bu güzellikleri en azından yerinde görüp yaşamak için rotamızı bu bölgeye çevirdik ve ılık bir Nisan ayında, asırlar önce kimbilir kimlerin şifa bulduğu sıcacık sulara kendimizi bıraktık.

Merak edenler için biraz bilgi verelim;

Dikili-Bergama civarında bulunan kaplıcalar arasında aktif olarak hizmet veren Zeytindalı Termal Tesisleri, hem sıcak su banyosu yapmak hem de yeşillikler içindeki bahçesinde keyifli birkaç saat geçirmek için ideal.

Sıcak su keyfinden sonra yapılabilecek en güzel şey herhalde Bergama turu olmalı. Uygarlık tarihinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama, Ion, Roma ve Bizans uygarlıklarından bugün bize kalan en önemli merkez.
Akropol, Serapis Tapınağı kentin turistik cazibe noktalarını oluşturuyor. Bir de bir zamanlar Bergama’da olan ancak 1897’de Almanya’ya kaçırılan meşhur Zeus Sunağı tabi (Yukarıdaki fotoğrafta Berlin Pergamon Müzesi'nde görkemli sunağı görebilirsiniz)
Bergama Müzesi’nde yer alan temsili görüntü, sunağın görkemini anlamamıza yardımcı oluyor ve bu büyük değere neden sahip çıkamadığımızı düşünmemize yol açıyor…