19 Haziran 2010 Cumartesi

Bu hamama giren terler



Taraf'ta 13 Haziran 2010'da yayınlandı





'Komşularla sıfır sorun' politikasının pek de sonuç vermediği şu karışık günlerde Ege'nin iki yakasından bir grup amatör fotoğrafçı karşılıklı birbirlerini misafir ederek dosta düşmana inat, ilişkileri pekiştiriyor.



8 Haziran'da başlayıp 13 Haziran'da sona erecek 74. Bergama Kermesi'nde buluşan Bergamalı ve Midillili fotoğrafçılar 'Dün &Bugün' adını verdikleri ortak sergilerini çok özel bir mekanda, tarihi Küplü Hamam'da açtılar.



Yapılışı 1427'ye tarihlenen Küplü Hamam, iki yıl önce Bergama Belediyesi tarafından başarılı bir restorasyon geçirmiş. Öyle ki, hamam değil bir sanat mekanı olmasına rağmen kurna başında su dökünmeye davet edecek kadar sahici.



Bergama'nın Küplü Hamamı'na adını veren üç ayrı küpün hikayesi de hayli ilgi çekici. Sergi görevlileri, küplerden birinin II. Mahmud tarafından içi altınla doldurulmuş halde Fransız kralına hediye olarak gönderildiğini ve şu anda Louvre Müzesi'nde sergilendiğini diğer iki küpün ise Ayasofya Müzesi'nde olduğunu söylüyorlar.



Bergama Amatör Fotoğraf Sanatı Derneği (BEAFSAD) tarafından düzenlenen 'Dün &Bugün' sergisi ise aslında bir taşla üç kuş vurmuş oluyor. İlki, tam 583 yaşında olan bu muhteşem hamamı yeniden keşfe çağırıyor . İkincisi tümüyle sivil bir inisiyatif ve çabayla Ege'nin öte yakasıyla ilişkiler kuruyor, geliştiriyor. Yörenin geçmiş tarihinden belgeleri ortaya çıkararak Bergama ve çevresi için bir fotoğraf belleği yaratmış oluyor.



(BEAFSAD) henüz bir yaşında ama Midilli adasının fotoğrafçılarıyla ortak projelere çoktandır başlamış. Hatta 'Dün &Bugün' sergisi Türkiye'den önce Mayıs ayında Yunanistan'da açılmış.



Olur da yolunuz bu şirin Ege ilçesine düşerse Bergama'ya bir uğrayın bu iki komşu hakın dününe ve bugününe bir de fotoğrafların gözünden bir bakın. Tarihi Küplü Hamam'ın o davetkar atmosferine çok yakışan bu sergiyi izledikten sonra daracık tertemiz sokaklara gözünüz kapalı dalın ve güleryüzlü insanların yaşadığı bu kasabada karşınıza çıkacak sürprizlere hazır olun.