20 Ağustos 2010 Cuma

Demokrasinin sesi müzik

Taraf Gazetesi'nde 20 Ağustos 2010 tarihinde yayınlandı.




Türkiye’nin seçilmiş yeteneklerinden oluşan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası, Cem Mansur yönetiminde Aya İrini’de verdiği konserle büyüledi.

Onlar, Türkiye’nin farklı kentlerindeki konservatuarlardan gelen 97 parlak öğrenci. Deneyimli şef Cem Mansur tarafından tek tek itinayla seçildiler. Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, 4-20 Ağustos tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi’nde kampa giren genç yetenekler Cem Mansur’un yönetiminde oluşturulan program çerçevesinde iki hafta boyunca ‘’müzik ve demokrasi’’ kavramlarını buluşturan heyecan verici bir kamp dönemi yaşadılar.

Ve bu parlak gençler önceki akşam Aya İrini’nin büyülü ortamına çok yakışan bir konsere imza atarak, aralarında Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın da bulunduğu izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

Önce Berlin, ardından Roma’da konserler

1.Uluslararası Gençlik Orkestraları Festivali kapsamında Aya İrini’de gerçekleşen konser Manuel de Falla’nın ‘El Sombrero de tres picos’ suiti ile başladı, ardından genç besteci Mahir Çetiz’in ‘Nightwalker’ı ve Debussy’nin ‘Prelude to afternoon of a faun’ adlı eseri geldi. Ulvi Cemal Erkin’in ‘Köçekçeler’ini kendinden beklendiği gibi son derece enerjik bir tempoyla icra eden orkestra, konsere son noktayı Aya İrini’nin akustiğine çok yakışan, Korsakov’un ‘Şehrazat’ suiti ile koydu.

‘’Demokrasi Laboratuarı”

Gençlik Orkestraları Derneği tarafından, Şef Cem Mansur’un liderliğinde 2007’de kurulan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın da desteklediği Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası (UGSO), üniversitedeki yoğun kamp döneminde Mansur ve ustalarından aldıkları eğitimler kapsamında salt müzik becerilerini geliştirmekle kalmadı. Kampın bir parçası olarak düzenlenen “Demokrasi Laboratuarı” ile müziğin ötesinde de ‘çok sesli’ düşünmeyi, farklı düşünceleri dinlemeyi, anlamayı ve birbirine saygı göstermeyi deneyimledi.

Bu çalışmanın Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın halka açık prova ve seminerleri olarak tanımlanabileceğini söyleyen Cem Mansur yaşadıkları deneyimi şöyle anlatıyor; “Bir senfoni orkestrasında çalmak, gençlere müziğin ötesinde yaşam boyu yararlanacakları nitelikler kazandırabilir. ‘Çoksesli’ düşünmek, ne zaman lider, ne zaman takipçi olacağını öğrenmek, bir bütüne katkıda bulunmak, başkalarını dinlemek, anlamak ve onların seslerine saygı göstermek, sorumluluk almak. Kısaca, sağlıklı bir demokrasi bilincini oluşturma açısından ‘uygarlığın sesi’ müzikten ve orkestradan öğrenebileceklerimiz var. Ayrıca bundan yararlanabilecekler yalnız müzisyenler değil’’ .





Demokrasi Laboratuarı, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nca sürdürülen ve gençlere kendi ufuklarını genişletme, farklılıklarla bir arada yaşama kültürünü deneyimleme fırsatı sunan Genç Alan Projesi’nin entegrasyonu ile de farklı bir boyut kazandı.



Bu kapsamda, UGSO ile biraraya gelen Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın akran eğitmenleri, “Ayrımcılık”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Yurttaşlık ve Demokrasi”, “Birlikte Yaşam” temalarında atölye çalışmaları gerçekleştirdiler. Genç müzisyenlerin ve eğitmenlerin, interaktif olarak katıldıkları atölyelerde, Genç Alan Projesi’nin temelini de oluşturan, gençlerin birbirlerinden öğrenebilecekleri güvenli bir öğrenme ortamı yaratılması sağlandı. Bu çalışma aynı zamanda, gençlerde farklı gençlerin ihtiyaçlarına dair bir duyarlılık oluşturmaya, ayrımcılık ve önyargılarla mücadele bilincini geliştirmeye katkıda bulundu.



Türkiye’nin en dinamik orkestrası olma özelliğini taşıyan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın konser turnesi 21 Ağustos’ta Berlin ile devam ediyor. Orkestra 6 Eylül’de İstanbul, 8 Eylül’de ise Roma’da vereceği konserlerde ünlü İtalyan solist Salvatore Accardo’ya eşlik edecek.