13 Mayıs 2008 Salı

Bir Sonraki Durakta Umut Var...




Yeryüzünde varlığından mutlu olduğum insanlardan biridir kendisi…Çünkü o Clandestino, Me LLaman Calle, Me Gustas Tu gibi ruhumu okşayan şarkılar yazar ve söyler. O bir gezgindir, atlar bir trene dünyanın tüm ülkelerini baştan sona kateder. Zapatistalara yardım konserleri verir.

Ve her zaman Bir Sonraki Durakta Umudu arar… O, Manu Chao’dur.

Ben Manu’nun Clandestino’suna bayılırım. Ve lakin son albümü La RadioLina'da eski şarkılarında bulduğum o yaşama sevincini, ya da 'hadi atlayıp bir yerlere gidelim' tarzında bir hissiyatı pek de bulamadim desem yalan olmaz.

Yine de kendisine olan sevgim ve saygım hala sonsuz.


Geçenlerde web sitesinde AFP için verdiği bir roportajı gorunce bu sayfalara almadan edemedim.

Manu bu roportajda aslında Barcelona’da yaşayan ve ünlü bir futbolcu olan Lilian Thuram (futbolla aram yok, tanımam kendisini ama madem Manu’nun arkadaşı, benim de olabilir !)
ile sohbet etmiş.

Bakalım ne demiş bizim yaramaz oğlan çocuğu…


Soru : Barcelona sizin için ne ifade ediyor ?

Manu Chao : 8 yıldır buradayım. Barcelona benim için Gotik Mahallesi demek (Hadi ya aynen ben de böyle düşünüyorum , benim ruh ikizim bu adam!).




Bu mahalle her zaman çok popülerdi. Ancak şimdi buranın sakinleri bazı spekülasyonlar yüzünden bu mahalleden gitmek zorunda bırakılıyor. Mahalle sanki cezalandırılıyor. Ama buranın hala güzel yanları var, sokakta yaşayabiliyor ve dışarda kahveni içebiliyorsun mesela. (Manucum, İstanbul’a gel seni Tarlabaşına götüreyim, asıl sokakta yaşam orada !)



Soru : Peki milliyetçilik sizi rahatsız etmiyor mu ?

Manu Chao : Ben Fransa’da büyüdüm. Milliyetçilik lafı bile artık kötü kokular çıkartıyor. Bence kültürler bir ülkenin bayraklarından çok daha değerli.
Soru: Manu, futbolu sever misin ?

Manu Chao : Arkadaşlarımla oynamayı severim. Birlikte oynadığımız anlar hayatın küçük mutlulukları gibi bence. Ailemden kaynaklanan nedenlerle Deportivo La Coruña ve Athletic Bilbao takımlarını tutuyorum. Taraftarlarını seviyorum. Fransa’da ise Marsilya’yı tutarım, aynı nedenlerle.

Soru : Medya baskısı var mı üzerinde, bunu hisseder misin ?

Manu Chao : Konserlerden sonra ara sıra kritikleri okurum. Bu biraz tuhaf bence çünkü bazen sonuçtan memnun olmazsın ama seyirci memnundur. Yani aslında pek bir şey anlamıyorum doğrusu. (burada kafası karışıkmış galiba biraz)