26 Nisan 2014 Cumartesi

Türkiye’de Sanat-İktidar İlişkisine Bakışlar

Niras ve BBC Media Action ortaklığında yürütülen Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında desteklenen ilk çalışmalardan biri olan ‘Türkiye’de Kültür Çatışması ve Son On Yılda Kültür ve Sanat Politikası’ başlıklı araştırma T24’te yazı dizisi olarak yayınlandı.
Özgür Duygu Durgun imzalı bu çalışmanın sunuş yazısı ile on beş ayrı söyleşinin tam metnini burada okuyabilirsiniz. http://www.platform24.org/objective/191/turkiye-de-sanat-iktidar-iliskisine-bakislar
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 12. iktidar yılında toplumsal ve kültürel ayrışmanın her zamankinden daha fazla hissedildiği bir dönem yaşanıyor. Bir Batılılaşma hareketi olan Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana toplumun muhafazakar ve modern kesimleri arasında kültürel değerler ve yaşam biçimi üzerinden cereyan eden kutuplaşma günümüz Türkiye’sinde sanat ve siyaset ilişkisini nasıl şekillendiriyor, nasıl bir ‘kültür iklimi’ oluşturuyor?
Toplumsal anlamda birbirinin meşruiyetini sorgulayan bu iki kesim kültürel değerler bağlamında da giderek bir ayrışma noktasına doğru mu ilerliyor? Toplumun bir kesimince ‘sembol’ olarak kabul edilen kültürel değerler, diğeri tarafından görmezden gelinip yok mu edilmek isteniyor?
Türkiye’de Niras /BBC Media Action ortaklığıyla başlayan Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında desteklenen ilk çalışmalardan biri olan ‘Türkiye’de Kültür Çatışması ve Son On Yılda Kültür ve Sanat Politikası’ başlıklı araştırmada bu sorular çerçevesinde Türkiye’de sanat ve iktidar ilişkisini ve kültür politikaları üzerinden yaşanan çatışmayı kültür-sanat, akademi ve medya dünyasından isimlere sorduk.
Ekim 2013- Ocak 2014 döneminde gerçekleştirdiğimiz araştırma kapsamında AK Parti iktidarının son on yılında uygulanagelen ve toplumun önemli bir kesiminde tepkiyle karşılanan kültür politikalarını Gezi olayları sonrasında yaşanan toplumsal kutuplaşmanın kültür-sanat hayatındaki etkileriyle birlikte ele almaya çalıştık.
10-24 Şubat 2014 tarihleri arasında bağımsız internet gazetesi T24.com.tr’de yazı dizisi olarak yayımlanan bu araştırmada (alfabetik sırayla), Beral Madra (sanat eleştirmeni), Prof. Besim Dellaloğlu (sosyolog), Cem Erciyes (gazeteci, Radikal Yan Yayınlar Yön.), Cem Mansur (Orkestra şefi), Cihan Aktaş (yazar), Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm eski Bakanı, bağımsız milletvekili), Prof. Hasan Bülent Kahraman (akademisyen, yazar), Hilmi Yavuz (şair, yazar), Prof. Mustafa İsen (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri), Prof. Murat Belge (akademisyen,yazar), Ömer Madra (Açık Radyo Yayın Yönetmeni), Özlem Ece (İKSV Kültür Politikaları Direktörü), Doç. Dr. Serhan Ada (Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Blm Bşk.), Tanıl Bora (yazar, İletişim Yayınları ) ve Doç.Dr. Yüksel Taşkın (siyaset bilimci) ile yapılan söyleşiler yer aldı.

Hiç yorum yok: