25 Nisan 2012 Çarşamba

Hayatta kalmak için seks...Sarah ve Niki anlatıyor


Taraf, 25.04.2012

İngiltere’nin önde gelen aktivistlerinden Sarah Walker ve Niki Adams, yoksul kesimlerde seks işçiliğinin kadınların hayatta kalma stratejisi olduğunu söylüyor..

Seks işçiliği ve kadın hakları konusunda İngiltere’nin önde gelen aktivistlerinden, bir dönem seks işçiliği de yapmış Sarah Walker ve Niki Adams Taraf’a konuştu. Aktivistler, yoksul kesimlerde her 10 kadından dokuzunun yaşayabilmek için seks işçiliği yaptığını belirterek, seks işçiliğinin kadınların ‘hayatta kalma stratejisi’ olduğunu söyledi.

Dünyanın ekonomik açıdan en gelişmiş, insan hakları açısından örnek gösterilen, refah düzeyinin en yüksek olduğu ülkelerinden birinde yaşıyorsunuz ama çocuğunuza okul ayakkabısı alacak kadar paranız ya da daha kötüsü başınızı sokacağınız bir eviniz bile yok. Olasılıkların arasında günün birinde polisin kapınıza dayanıp o güne dek yaptığınız tüm birikimlere, eviniz de dahil, el koyma hakkı bile var. Bahsettiğimiz ülke Uganda veya Afganistan değil ‘güneşin batmadığı imparatorluk’ İngiltere.



Bir dönem onlar da seks işçiliği yaptı

Niki Adams ve Sarah Walker’ı dinledikçe insanın kulaklarına inanası gelmiyor. Bir zamanlar seks işçisi olarak çalışan bu iki kadın, bugün Londra merkezli bir kadın hareketinin önde gelen sözcüleri. Her ikisi de seks işçilerinin ve emeği ücretlendirilmeyen veya zor şartlarda çalışmak zorunda olan kadınlar için çalışan English Collective of Prostitutes (İngiliz Seks İşçileri Kolektifi) ve Global Women Strike (Global Kadın Direnişi) hareketinin üyeleri. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen Awid Konferansı için İstanbul’a gelen Sarah ve Niki ile Sultanahmet’te ünlü bir turistik işletmenin kafesinde sohbet ediyoruz. Sarah, ABD kırsalında bir asker ailenin kızı olarak yetişmiş, evlenmek için 20’li yaşlarda ABD’yi terk edip İngiltere’ye yerleşmiş. Evlilik umduğu gibi gitmemiş, ayrıldığında beş parasız sokakta kalmış ve işte bu dönemde seks işçileri kolektifi ile tanışmış. Niki de bir dönem hayatını seks işçiliği yaparak kazanmış.



Devlet eliyle hayat boyu hapse mahkûmlar

Sarah, Global Women Strike hareketinin başarmak istediği en önemli hedefi askerî harcamalara giden paranın ücretsiz çalışmak zorunda kalan kadınlara aktarılması olarak tanımlıyor.

Hiç yorum yok: